Clicky
9 april 2010

Snelheid van je site nu officieel een SEO factor

Blogteam Traffic4u 9 april 2010, 22:01
Rubriek: SEO

Snelheid is al een tijdje belangrijk op een website. Geen enkele gebruiker zit namelijk te wachten op lange laadtijden van trage sites. En dit feit heeft Google er toe gezet om snelheid ook als SEO ranking factor mee te nemen: want wat gebruikers goed vinden, vind het Google algoritme ook goed.

Snelheid is dus altijd al belangrijk geweest voor je site. Maar sinds 2 jaar ook voor je AdWords quality score, en de laatste stap is nu ook genomen: het telt mee voor je onbetaalde positie in Google. Het was al eens genoemd door Matt Cutts, maar vandaag werd het officieel in een bericht van Google bevestigd. Het Google Analytics team doet hetzelfde en wijst direct op de nieuwe Google Analytics meetcode die ook laadsnelheid van je site én meting bevorderd.

Onlangs heb ik het nog genoemd in mijn presentatie op de SES in Amsterdam. En ik heb de bevindingen van het versnellen van mijn eigen blog ook publiek gedeeld: wat moet er gebeuren en wat waren de resultaten.

Kleine voetnoot: op dit moment telt snelheid nog niet heel zwaar mee. Het is vooralsnog alleen een factor in de Engelse versie van Google. En hooguit 1% van de rankings wordt beïnvloed door een positieve of negatieve snelheidsscore. Maar naar verwachting zullen de overige landen snel volgen.

Mis de boot niet en ga aan je snelheid werken: beter voor AdWords, je bezoekers, SEO, en conversiepercentage.

Tags:      

10 reacties

 1. Natuurlijk verbeterd dit wel het surfgemak, maar ik vrees wel dat deze snelheiden relatief zijn aan de regio waar mensen surfen. Het is immers logisch dat een Nederlandse server sneller in Nederland sneller dan bijvoorbeeld VS.

  Terwijl er ook een flink aantal .com's hier gehost worden. Ik hoop wel dat daar in zeker zin wel rekening mee gehouden wordt.

  N.B. Het zou grappig zijn als het Nederlandse netwerk sneller is naar VS dan binnen VS: Dan zouden Nederlandse hosts in theorie beter kunnen scoren dan in de Google page-ranks.

 2. Ik weet wel zeker dat Google rekening houdt met de regio. Maar mocht je een site hebben die gehost wordt in een ander land zou je een verhuizing kunnen overwegen.

  Op dit moment zal Google alleen de 'zware' gevallen negatief beoordelen. Maar wie weet hoe ver ze in de toekomst gaan.

 3. Seolab zegt:

  Beste Andre

  Ik heb even gekeken via Yslow naar je website snelheid. Ik zag dat je de ETags nog niet geconfigureerd hebt.
  Dit is heel gemakkelijk aan te passen.

  Deze code kan je toevoegen in je htaccess bestand:

  Header unset ETag

  FileETag None

  Succes

 4. Hi Seolab, ETags zijn een keuze. Als je die niet gebruikt kijken browsers naar de Cache-Control and Expires headers, en dat werkt net zo goed ;)

 5. Joeri Blok zegt:

  Hallo André,

  Kan het kloppen dat de invloed van de snelheden binnen AdWords ook is aangescherpt? Onze QS is flink gedaald vanaf 10/04, maar dit geldt maar voor 1 website.

  Of zou het misschien kunnen komen door het plaatsen van de nieuwe tracking code? (wat vorige week gebeurd is).

  Groet,

  Joeri Blok

 6. Dat is al wel heel snel, na een snelle rondvraag hier ziet niemand dat voorbij komen. Lijkt wellicht ergens anders aan te liggen?

 7. Jansen zegt:

  Hoe wordt de snelheid gemeten? Laten we zeggen dat domein.nl door de robot wordt gechecked. Als die robot uit Amerika komt is de responsetijd toch een halve seconde trager? Zou het kunnen helpen om bijv Amerikaanse servers te nemen oid?

 8. De snelheid die je ziet in de labs sectie van de Google Webmaster Tools wordt bepaald op basis van metingen die gedaan worden vanuit de Google Toolbar. En ja: als een Amerikaan op een Nederlandse site komt zal die inderdaad trager laden. Het is dus belangrijk om servers in de buurt te hebben van je klanten. Zitten je klanten over de hele wereld zul je naar een cloud-server oplossing moeten kijken. Dan staat je website op een flink aantal servers, en een bezoeker krijgt altijd de versie te zien die het dichtste bij is.

 9. SEO zegt:

  Ik maak gebruik van een WP site. Kan ik voor mijn snelheid te verbeteren de plugin Super Cache gebruiken??

 10. Ja, dat kan. En anders is W3 Total Cache ook een mooi alternatief.

Laat een reactie achter

Houd me op de hoogte van reacties via e-mailZoeken

Nieuwsbrief

Blijf elke maand automatisch op de hoogte van het laatste nieuws!
bGenius

Twitter

 • "Leuke lezing #online #marketing voor enthousiaste groep studenten van @CommotieRuG met een #CRO quiz als afsluiter. https://t.co/JLugA2QxT6"
  "Quality score belangrijker dan ooit? Hoe om te gaan met rivaliteit op brandname in Google zoekresultaten: https://t.co/hLQ1Qm3atV"
  "Razendsnelle veranderingen in Search. Is er nog wel ruimte, of zijn search ads ten einde? https://t.co/hqqKJtjoyb"